L’empresa que gestiona el servei no abona cap taxa d’ús de l’espai públic.
Guanyar Alcoi reclama igualtat de tracte entre les empreses que treballen a Alcoi al mateix temps que la importància de prioritzar als vianants en l’espai públic. El govern de Francés ha anunciat aquest servei com una prova pilot i, argumentant que aportarà beneficis a la ciutat, no se li cobra cap taxa per l’ocupació privada de l’espai públic com sí que es fa a altres empreses o emprenedors. Sense negar que el servei de lloguer de patinets pot resultar beneficiós per a la ciutat en propiciar un canvi de mobilitat cap a altres més sostenibles, per a Guanyar sembla estrany que es presente una empresa a Alcoi i de primeres se li cedisca l’espai públic per a fer negoci sense realitzar cap estudi ni crear cap sistema d’indicadors que ajude a conéixer quins objectius concrets es tenen amb aquesta proposta i el grau d’acompliment d’aquests objectius. Com assenyala el regidor de la plataforma Pablo González: «ja hem denunciat moltíssimes vegades que este govern actua en base a ocurrències i no evidències. I eixes ocurrències les paguem totes i tots, tant amb diners com en oportunitats perdudes. Com tots hem vist ens han fet cas quan demanàvem una campanya informativa, perquè era de caixó. Demanem també que es cobre a l’empresa per l’ús de l’espai públic com es fa la resta d’empreses i com s’estan plantejant en altres ciutats. Si el negoci ha de ser rendible i guanyar diners a base d’ocupar l’espai públic debades tenim un problema. I també volem que el govern diga concretament què volen aconseguir amb aquest servei, però que ho diguen amb dades concretes, no amb vaguetats en notes de premsa.»
El mateix González ha enumerat un seguit de qüestions que el govern hauria de plantejar per a avaluar aquest servei: «Quins objectius s’han marcat amb aquesta prova pilot? Quins canvis esperen assolir? Els desplaçaments en patinet augmentaran, és obvi, però a quins desplaçaments substituiran? A desplaçaments en cotxe o moto o a desplaçaments a peu? Com que no els poden gastar menors ni tampoc més d’una persona a la vegada, el servei no substituirà a cap desplaçament en cotxe per a portar o recollir els infants de l’escola, per exemple. Quanta gent deixarà de desplaçar-se en cotxe per a anar a fer la compra en patinets d’este servei? Com es mesurarà tot açò? Posem dubtes i preguntes damunt la taula, no per fer veure que no hi haurà beneficis, sinó perquè simplement volem quantificar-los i que el resultat de la prova pilot no es valore en base a impressions subjectives o dades incompletes.»
Des de la plataforma ciutadana s’alerta que sense estudiar seriosament els canvis que es produïxen no podrem saber quins beneficis ens aporta este servei ni quantificar-los. I es demana que amb tot, si s’estudia i s’observa que el servei de lloguer de patinets aporta beneficis i compleix els objectius marcats i que l’empresa també té beneficis econòmics s’implemente un servei públic que aportarà els mateixos beneficis ambientals i econòmics per a l’Ajuntament i no per a una empresa privada de capital de fora de la ciutat.
Imatge extreta de la memòria operacional de l’empresa.