Guanyar Alcoi proposa inversions per millorar les àrees industrials ja existents i “aplicar el sentit comú”
Alcoi és una ciutat industrial, no hi ha dubte, i així ho remarquen els estudis realitzats al respecte dels sectors econòmics predominants a la ciutat. No obstant any rere any està perdent aquest teixit per culpa de la falta d’iniciatives polítiques fermes en aquesta matèria. L’orografia de la ciutat no ajuda, i les comunicacions durant anys han perjudicat el seu desenvolupament. Malgrat tot això, Guanyar Alcoi aposta per no renunciar a la idea d’habilitar sòl industrial de qualitat, sostenible i respectuós amb el medi i amb bona accessibilitat per tractar d’evitar la deslocalització de la indústria alcoiana.
És per això que Guanyar Alcoi defensa la impossibilitat de dur a terme el projecte d’Alcoinnova al lloc on es planteja. Com sosté el candidat Aleixandre Sanfrancisco, “aquest projecte contempla un risc inassumible per a la ciutat d’Alcoi i per als ciutadans comprometent la seguretat de l’aqüífer del Molinar. No podem acceptar el perill de que es contamine l’aigua que abasteix a més del 70% de la població d’Alcoi. Perquè com s’ha demostrat informe rere informe i com la pròpia empresa promotora La Española va explicar en un comunicat, i cite textualment, ‘las instalaciones para envasar aceitunas son consideradas, un problema por el riesgo de vertido’, i no podem acceptar aquest risc. No obstant això considerem que hi ha suficients alternatives sostenibles i interessants per a La Española, com puga ser l’Àrea Sud o un Polígon Mancomunat. Nosaltres en tot moment estarem disposats a seure a parlar i a proposar alternatives sostenibles. La política industrial ha de començar per aplicar el sentit comú, i aquest projecte atempta contra el trellat”.
Pel que fa a les propostes de Guanyar Alcoi en sòl industrial, primerament, i com indica Sanfrancisco, “és prioritari revertir les mancances dels actuals polígons industrials per tal d’incentivar el seu ús i la seua activitat“. En segon lloc, i no menys important, cal oferir zona industrial a la ciutat. Sanfrancisco explica que “la consultora independent GEA 21 va oferir estudis que desenvolupaven una alternativa viable a la creació de sòl industrial a la zona de l’Àrea Sud d’Alcoi“, de la que es desprén el següent: “Es tractaria, en suma, de crear un gran espai capaç d’albergar activitats productives i ciutadanes molt diversificades, però curosament compatibilitzades a través del disseny territorial i urbanístic: una gran àrea urbana pensada per a facilitar la vida de la gent, de la majoria de la població d’Alcoi, tant a l’hora de treballar en ella com d’utilitzar-la quotidianament per a moltes diferents finalitats”.
L’Àrea Sud, com explica Sanfrancisco, “connectaria les actuals zones industrials de Batoi, Santiago Payà, Sant Benet i la carretera N-340, mitjançant la combinació d’actuacions de rehabilitació de teixits existents i de creació de sòl de nou desenvolupament. Però la intenció no és concebre aquesta àrea com una zona purament industrial i aïllada, sinó més bé com un Barri Empresarial, entreteixit amb molts diversos serveis com l’empresarial, el comercial, l’esportiu, el recreatiu, etc. I amb una elevada qualitat dotacional i ambiental, on també es duga a terme un urbanisme ecològic que tinga en compte els principis de la sostenibilitat que inspiren les Agendes 21 Locals, és a dir, gestió de la demanda i reutilització urbana de l’aigua; estalvi energètic i utilització d’energies renovables; utilització de materials locals, reutilitzables i de baix cost energètic en la seua producció; edificació i urbanisme bioclimàtics; reducció, reutilització i reciclatge de residus, etc”.
La posada en marxa d’aquests projectes permetria, en primera instància, crear nou sòl industrial per a la instal·lació de noves empreses i el trasllat d’altres que encara es troben en el nucli urbà, de cara a reaprofitar els espais i edificis d’antigues indústries amb finalitats culturals, d’oci, o també comercials. “Es tracta d’un projecte que permetria ocupar i valorar una zona deprimida del terme municipal que mostra una fàcil connexió amb l’autovia A7 en direcció Alacant/València i que suposaria la unificació definitiva entre les àrees industrials de Santiago Payá, Sant Benet, El Clergue, Beniata, Batoi i l’N340” com explica Sanfrancisco.
A aquesta proposta d’Àrea Sud, quant a sòl industrial, se li suma la idea i convicció de què una de les solucions a la falta de sòl industrial amb bon accés, sostenible i competitiu, passa per fomentar la creació d’un Polígon mancomunat. “No hauria de veure’s amb gravetat, egoisme i desesperació la creació d’un Polígon mancomunat, al cap i a la fi tots coneixem a desenes de persones que treballen fora d’Alcoi però que viuen a aquesta ciutat. La nostra feina llavors serà convertir a Alcoi en una ciutat habitable, alegre i còmoda per a la gent, dotant-la dels serveis i del confort necessari per a què aquella gent que no treballa a Alcoi, continue vivint a la ciutat i, encara més important, aquella gent que no té feina puga trobar un treball digne, siga a l’Alcoià-Comtat o a altres comarques, i a més continue vivint a Alcoi”.