Estefania Blanes: “Ens estem trobant amb persones que han estat tota la vida pagant el lloguer de la casa on sempre han viscut i que ha hagut d’abandonar sa casa perquè havien augmentat de forma desmesurada el preu del lloguer o comerciants als quals se’ls augmenta el preu del local on tenen el seu establiment malparant la seua economia”.
Guanyar Alcoi ha proposat al Ple de novembre propostes per tractar de frenar la pujada del preu dels lloguers establint un índex que recomane un preu equitatiu de lloguer i que els arrendataris es beneficien d’ajudes sempre que establisquen un preu adequat a les característiques dels habitatges. En definitiva, es tracta d’incentivar que els arrendataris establisquen preus equitatius als lloguers dels seus habitatges aplicant rebaixes de l’IBI, estimulant les reformes mitjançant subvencions i informant tant a l’arrendatari com a l’arrendador dels seus drets i deures. Aquesta moció ha sigut aprovada amb els vots a favor de Guanyar Alcoi, Compromís, PSOE i Ciudadanos, i amb l’abstenció del PP.
El conjunt de les ciutats i pobles de l’Estat espanyol estan patint una bombolla dels preus del lloguer. Des d’abril de 2017 fins abril de 2018 el preu dels lloguers a l’Estat espanyol ha augmentat un 6,2% i al País Valencià un 9,5% segons dades de Fotocasa. Aquesta pujada generalitzada dels preus del lloguer repercuteix directament en la població, un exemple molt gràfic: mentre el preu del lloguer a Espanya augmentava un 6,2% respecte al mateix mes de 2017, els sous dels residents augmentava un 0,5%. Un percentatge 12,4 vegades superior a la pujada d’aquest 0,5%, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE).
A Alcoi, segons dades del portal enalquiler.com, el preu del lloguer durant el 2018 a la ciutat ha augmentat un 10,9%, en consonància amb l’augment dels preus que està produint-se a la província d’Alacant, un 11,4% anual segons IDEALISTA.
Guanyar Alcoi fa uns mesos es va interessar en comissió informativa per si hi havia un seguiment dels preus de lloguer a Alcoi per poder analitzar amb major detall i rigorositat aquest índex i, en cas de no haver-hi cap mena de dades, va demanar que s’implantara un seguiment per tal de poder respondre a un dels reptes del segle XXI de les ciutats, les pujades dels preus dels lloguers, juntament amb l’augment dels lloguers vacacionals, la falta d’oferta i l’augment de la demanda o les condicions deficients de molts d’aquests habitatges. Aquesta necessitat de tindre dades fidedignes i públiques, de moment, no s’ha transformat en una realitat i es continua gestionant aquesta problemàtica quasi a cegues, afirmen.
La Portaveu del grup municipal Guanyar Alcoi, Estefania Blanes, ha assenyalat aquest matí que «Guanyar Alcoi hem estat treballant en propostes per tal de tractar de controlar els preus dels lloguers, d’establir índexs de qualitat i informar tot el possible tant a l’arrendador com a l’arrendatari de les seues possibilitats davant la possibilitat de llogar un pis».
L’ÍNDEX DE PREUS DE LLOGUER
Des de Guanyar Alcoi expliquen que la proposta força de les mesures que presenten seria la creació d’un índex de preus de referència municipal, amb el qual guiar tant als arrendataris com als arrendadors dels preus de cadascuna de les zones d’Alcoi i dels habitatges segons les seues característiques. Es tractaria d’establir criteris objectius com el seu estat de manteniment, certificat energètic o any de construcció. Per posar un exemple, evidentment un pis amb accés amb ascensor es valoraria més que un altre amb les mateixes característiques però sense ascensor.
Per fer pública tota aquesta informació, ha informat Estefania Blanes: «s’hauria d’habilitar en aquest cas una plataforma digital on poder consultar de forma pública una estimació del preu mitjà del metre quadrat de lloguer d’un habitatge, tenint en compte la seua ubicació i les seues característiques definides, orientant sobre el preu mínim i màxim que aquest habitatge podria arribar a tindre».
Des de Guanyar Alcoi són conscients que des de l’àmbit municipal no és possible realitzar una regulació dels preus dels lloguers, no obstant això pensen que establir aquest índex pot servir per a guiar a arrendadors i arrendataris, el qual podria marcar un preu equitatiu de lloguer i, al mateix temps, es podria beneficiar a aquells arrendadors que establisquen un preu per davall de l’índex amb rebaixes o deduccions en l’IBI o en reformes dels immobles llogats.
Per finalitzar, Blanes considera que «és una necessitat tractar de respondre a temps i adequadament a aquest repte. Ens estem trobant amb persones que han estat tota la vida pagant el lloguer de la casa on sempre han viscut i que ha hagut d’abandonar sa casa perquè havien augmentat de forma desmesurada el preu del lloguer o comerciants als quals se’ls augmenta el preu del local on tenen el seu establiment malparant la seua economia».