Guanyar Alcoi i Compromís reiteren la seua intenció de vetllar per la netedat d’un procés que arrenca generant massa dubtes
Ni el 75% de les ciutats catalanes contracta la gestió dels residus a FCC, ni es contempla cap procés de participació en la redacció del plec de condicions, ni els grups de l’oposició tenen accés lliure al contracte signat amb Lovic.
Dilluns el regidor de Medi Ambient Jordi Martínez, portaveu a més del PSOE a Alcoi, va carregar barroerament contra Compromís i Guanyar Alcoi per alertar d’una circumstància cridanera que havien tret a la llum pública regidors d’aquests dos partits: el fet que el 75% dels processos en què ha participat l’empresa que redactarà el plec de condicions per l’adjudicació de la recollida de residus i la neteja viària s’han acabat adjudicant a l’empresa FCC. Martínez va explicar als alcoians, sense cap dada que substente l’afirmació, que “el 75% dels contractes de residus dels principals municipis catalans estan en mans d’FCC”. Es tracta d’una informació falsa. Dels 64 municipis de Catalunya amb més de 20.000 habitants, menys d’un 30% encarreguen la recollida de residus o la neteja viària a l’esmentada empresa, tal i com es pot comprovar al document d’aquest enllaç.
El regidor de Guanyar Alcoi Cristian Santiago explica que “ja vam documentar amb una taula amb les 22 majors ciutats de Catalunya que FCC no té tant de protagonisme al mercat com el que es percep als treballs de l’empresa Lovic, que redactarà el plec d’Alcoi. Ara hem ampliat aquest quadre per a comprovar quina quota té en les ciutats de més de 20.000 habitants, i clarament es veu que està molt lluny del que afirma el regidor. És greu que un regidor, portaveu del grup del govern municipal, exparlamentari autonòmic, s’atrevisca a faltar a la veritat així a la ciutadania. Però no volem pensar que està fent-ho anteposant els interessos d’una determinada empresa en contra de l’interés general de la ciutadania”.
Es tracta, però només de la primera de les seues mentides en aquest assumpte. També ha repetit, com fa habitualment, que els grups de l’oposició no s’han molestat a llegir l’expedient, malgrat que es troba al seu abast. Com és habitual també, Martínez i el PSOE presumeixen de transparència i de portes en dins barren a l’oposició l’accés a la informació. Tal i com expressa el regidor de Compromís David Abad: “Ja vam denunciar que no ens havien facilitat el contracte, i per tant vam anar a la reunió amb Lovic sense saber què se li ha encarregat ni en quines condicions. Doncs bé, vam sol·licitat l’accés i còpia el dia 27 de gener (després que en Comissió ell ens diguera que no ens podia passar cap còpia), se’ns ha concedit per escrit només accés a veure’l el dia 3 de febrer, i en anar al departament a consultar-lo em vaig trobar que no el podia veure perquè el contracte encara no ha estat signat pel regidor. Ahir dijous ens van telefonar del departament per dir-nos que ja podíem veure’l, i a última hora vam poder fer. És una pràctica a la qual ja ens hem acostumat: públicament el PSOE diu que no anem a veure els expedients als departaments, i la realitat és que els funcionaris ens diuen que tenen ordres expresses de no mostrar-nos la informació a no ser que ho sol·licitem per escrit. I de vegades, ni així”.
Però encara hi ha una mentida més. Martínez va anunciar el passat 12 de gener, textualment, que “en aquestes fases es tindrà en compte les aportacions que els diferents col·lectius socials vullguen fer i s’analitzarà la millor solució en ambdós serveis per a la nostra ciutat”. Durant la reunió amb Lovic, se li va preguntar a l’empresa quins procediments de participació posarà en marxa, i la resposta fou que no es contempla cap procés d’aquest tipus. El regidor Cristian Santiago lamenta “que una vegada més es vulga fer creure a la ciutadania que els col·lectius i els veïns i veïnes tindran veu en la presa de decisions de l’Ajuntament. I novament ens trobem amb portes tancades a la participació i decisions unilaterals. És especialment greu en aquest cas, en què ja hi ha un plec redactat, basat en les aportacions dels membres del Consell Local de Medi Ambient i treballat en la Mesa de Residus, on hi ha representants de diferents entitats i col·lectius. Aquest treball, del qual ni tan sols tenia constància l’empresa que redactarà els nous plecs, sembla que s’ha convertit en paper mullat. I hem de recordar que estem parlant del que probablement serà el contracte més important de la legislatura, que suposarà desemborsar més de cinc milions d’euros anuals, per a uns serveis que afecten directament a la imatge global de la ciutat, a la salut pública, al benestar de la ciutadania i les condicions dels carrers”.
Finalment, el regidor i portaveu de Compromís David Abad ha recordat que en les Bases d’Execució del Pressupost d’Alcoi des de 2014 i a proposta del seu grup polític figura que:
Quan els processos de contractació que s’hagen d’iniciar siguen per import major a 250.000’00 €, serà necessari que la ciutadania i societat civil participe de la següent manera:
Abad ha deplorat les formes del portaveu del PSOE i regidor de Medi Ambient: “Tornem a reiterar que la nostra intenció no és altra que vetllar per un procés transparent i clar i que acabe amb una ciutat més neta. El que ens hem trobat ara per ara ens apunta en la direcció contrària, i veure al regidor eixint de to i llançant falsedats a l’opinió pública encara ens fa estar més alerta en la nostra funció de fiscalitzar al govern”.
Pel que fa a la reunió mantinguda aquesta setmana amb l’empresa, ambdós regidors assenyalen que els dos grups van fer diferents aportacions per millorar i ampliar el model de recollida i neteja. Guanyar Alcoi va plantejar la inclusió al plec de clàusules socials, mediambientals i també clàusules anticorrupció; a més, va reclamar que es contemplara clarament la subrogació dels treballadors del servei en cas de canvi d’empresa; també va reclamar que s’estudie la viabilitat de remunicipalitzar serveis, alhora que es té en compte el treball ja realitzat per la Mesa de Residus, que figura al plec desestimat pel govern. Per la seua banda, Compromís va sol·licitar l’estudi d’implantació de sistemes mixtos de recollida (com ja es fa a diverses ciutats, compatibilitzant grans contenidors, contenidors transportables i recollida porta a porta); també que el servei diferencie la recollida entre residus particulars i industrials a fi de controlar la separació dels residus en la indústria. I els dos grups van subratllar la conveniència de que se subscriguen contractes de serveis; per tant, tindrien una durada màxima de quatre anys màxim més 2 de pròrroga pel que fa a la recollida, i de dos anys més dos prorrogables per a la neteja viària.
Taula d’adjudicacions de la recollida de residus a poblacions de més de 20.000 habitants a Catalunya