Un 75% de l’alumnat alcoià es troba matriculat en escola de titularitat privada quan la mitjana del País Valencià és d’un 30%.
La proposta consisteix a recollir informació local sobre els indicadors de qualitat educativa de la Unió Europea.
La situació de l’educació a la ciutat d’Alcoi és sens dubte anòmala, ja que va a la contra de la mitjana valenciana i espanyola en termes de presència de l’escola pública. Per al curs 2021-2022 un 75% de l’alumnat alcoià es troba matriculat en escola de titularitat privada mentre que la mitjana del País Valencià és d’un 30%. Una presència de la xarxa privada que apunta a una desigualtat inacceptable ja que és un model que segons els experts pot promoure la segregació educativa*. Per eixe motiu i de manera repetida Guanyar Alcoi ha reclamat la necessitat d’implementar mesures per a incidir en una diferència entre l’escola pública i concertada. Per a fer això, però, es necessita informació i en aquest sentit ha demanat la recollida d’informació sobre indicadors bàsics del sistema educatiu alcoià. Per al regidor Pablo González la necessitat d’aquests indicadors és fonamental: “A Alcoi sabem que la nostra ciutat és única. Però eixa singularitat ha de ser només en qüestions positives per a la ciutadania. Per això hem d’esbrinar què passa a la nostra ciutat amb l’educació i posar remei a tot allò que ens perjudique com a poble.”
Els indicadors proposats per Guanyar Alcoi són els objectius que per a 2020 la Unió Europea va establir per a assegurar l’educació de qualitat en els estats membres. Són objectius mesurables congruents amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Independentment de les dades en l’àmbit espanyol i valencià, és també important tindre’ls en compte en l’àmbit local per tal de poder decidir sobre la realitat d’Alcoi basant-se en evidències.
Els indicadors són els següents:
1.- APRENENTATGE PERMANENT. La Unió Europea marca com a desitjable superar 15% de la població en aprenentatge permanent.
2.- BAIX RENDIMENT. Assolir que el baix rendiment siga menor al 15% en les àrees de llengua, matemàtiques i ciències.
3.- EDUCACIÓ SUPERIOR. Un 40% de la població de la ciutat entre 30 i 34 anys ha d’haver finalitzat almenys l’Educació Superior.
4.- ABANDONAMENT PREMATUR DELS ESTUDIS. La proporció de persones d’entre 18 i 24 anys que no han cursat Educació Secundària Postobligatòria ha de ser inferior al 10%.
5.- PARTICIPACIÓ EN EDUCACIÓ INFANTIL. El 95% de xiquets i xiquetes entre 4 anys i l’edat d’escolarització obligatòria del país ha de participar de l’Educació Infantil.
La proposta va ser aprovada en el plenari de juliol de 2022 amb els vots a favor de PSOE, Compromís, Ciudadanos, Podem, Guanyar Alcoi i el regidor no adscrit i la negativa de PP i Vox. González ha volgut mostrar la seua satisfacció per l’aprovació, però també la seua cautela doncs: “hem vist massa vegades com al plenari de l’Ajuntament d’Alcoi s’aprovaven propostes que després el govern d’Alcoi deixava abandonades en un caixó. El present i futur d’Alcoi passa per l’educació dels seus joves. No és una qüestió menor, és una necessitat en la qual govern i tots els agents socials d’aquesta ciutat hauríem d’estar treballant.”
* Més informació:
https://fundaciobofill.cat/blog/escola-concertada-catalunya-dades
https://fundaciobofill.cat/blog/relacio-provisio-privada-educacio-desigualtats-consens