Sandra Obiol, portaveu de la plataforma municipalista, considera “imprescindible” que l’Ajuntament “obtinga respostes, es depuren responsabilitats i es posen els mitjans per impedir que torne a passar”
A hores d’ara, segons la plataforma Guanyar Alcoi, hi ha pocs dubtes de la pèssima gestió feta per DomusVi de la crisi generada per la Covid-19. Malauradament, l’adjudicació i gestió del servei d’aquest emblemàtic edifici ha estat una font constant de desficacis. El model d’adjudicació ideat per Rafael Blasco, que el TSJ va anul·lar en 2016, va deixar el centre en mans d’una UTE (SACOVA) formada per OHL i l’Asociación de Servicios Aser. En 2015 aquesta empresa va passar a mans de Quavitae Servicios Asistenciales per 46,7 milions d’euros i en 2017 al grup francès Casa Vita SAS. Perquè ens fem una idea del negoci, l’empresa va guanyar 3,3 milions d’euros en 2017 i va facturar 29,7. I ara, a més, s’ha sabut que l’empresa, a més, desvia al paradís fiscal de Jersey part dels guanys que aconsegueix de la gestió de les seues residències a l’Estat espanyol.
“Ja ens vam assabentar el 2018 que 54 persones van patir un brot intestinal, situació que es va repetir l’any 2019, afectant 21 residents”, recorda la portaveu de Guanyar Alcoi Sandra Obiol; “De fet, els familiars es van reunir amb el govern municipal per traslladar-los la preocupació per la precarietat en què desenvolupaven la seua feina els treballadors i per la manca de substitucions de les baixes. Sembla que, fins i tot, va actuar la inspecció a instàncies de la Direcció Territorial, documents que deuen obrar en mans del govern municipal”.
Per tot açò, i donada la gravetat dels fets, des del grup municipal de Guanyar d’Alcoi s’han fet diverses propostes per a millorar la situació de la residència: s’ha demanat la seua reversió a la xarxa pública, proposta que va ser acceptada per la corporació. S’ha demanat també suport econòmic per als afectats per aquesta situació en el seu més que probable camí judicial, i això no va ser acceptat pel govern de Toni Francés. I també s’ha demanat, juntament amb la resta de partits de l’oposició, un plenari extraordinari per a tractar la gestió de la crisi de la residència de DomusVi per part del govern municipal i, sobretot, “posar les bases perquè mai més torne a passar”, expressa Obiol.
No obstant les nombroses propostes presentades, Guanyar Alcoi també ha demanat que es convoque una comissió extraordinària per part de l’Ajuntament d’Alcoi per tal d’aclarir els fets. “Una comissió on, per descomptat, es puga donar veu als familiars afectats, però també a les treballadores i treballadors, a la mateixa empresa o als serveis mèdics que van intervindre“. Com assenyala la portaveu de la plataforma, “es tracta d’un instrument que els ajuntaments poden emprar per a estudiar en profunditat una qüestió específica important. I nosaltres creiem que el poble d’Alcoi ha de saber què ha passat. Per descomptat, ni som jutges ni volem ser-ho, però sí que volem que en la casa del poble es puguen debatre qüestions que afecten el poble, i que per una vegada no siguem els regidors els que parlem i parlem, sinó que escoltem a les persones directament afectades. És una mostra de respecte fonamental cap a les persones que han patit la situació més dramàtica que ha viscut la ciutat en molts anys.”