Guanyar Alcoi demana que Alcoi siga declarada ciutat lliure de Comic Sans
Des de Guanyar Alcoi creiem que els textos públics de l’Ajuntament han de ser redactats en valencià tal i com mana el reglament de normalització lingüística, amb un llenguatge inclusiu que no discrimine a ningú per raons de sexe, gènere, orientació sexual, raça o religió. A més, creiem que a l’hora de comunicar notícies als ciutadans s’ha d’utilitzar un llenguatge clar i transparent que puga fer comprensibles les informacions a tothom.
Però volem anar més enllà i millorar la vida de tota la ciutadania en un assumpte que creiem de rellevant importància. Volem evitar que els ulls de les alcoianes i alcoians hagen de veure mai més cap text escrit amb la tipografia Comic Sans.
Creiem en la importància de la tipografia i que les tradicions i les normes establertes d’aquest art han de ser respectades. La tipografia Comic Sans va ser creada l’any 1994 per a ser utilitzada a un software infantil i no deuria haver-se utilitzat mai fora d’eixe entorn. Però el seu ús s’ha generalitzat d’una forma preocupant i perillosa arribant als límits del mal gust.
A banda de les qüestions estètiques òbvies per a qualsevol amb ulls i un mínim de sentit del gust existeixen raons sanitàries per a actuar contra aquesta tipografia. Un equip d’investigadors del MIT (Massanassa Institute of Typography) ha realitzat un estudi on es destaca que l’exposició reiterada a la Comic Sans redueix l’esperança de vida entre 10 i 20 anys, igual que si es tractés de fumadors empedreïts que fumen 20 cigarrets o més al dia.
“Ara comptem amb una evidència potent que la Comic Sans és tan amenaçant per a l’esperança de vida com altres amenaces de salut pública, com el tabaquisme”, afirma Josep Sanchis Aparisi, líder de l’estudi.
Es per això que des de Guanyar Alcoi presentarem una moció al Plenari Municipal en la qual demanarem que Alcoi siga declarada ciutat lliure de Comic Sans. Per a fer-ho efectiu els serveis informàtics de l’Ajuntament procediran a esborrar la font de tots els ordinadors de les dependències públiques perquè no puga ser emés cap document públic utilitzant eixe tipus de lletra.
A més, proposarem una campanya de conscienciació amb diferents accions entre les quals hi haurà enviaments de comunicats a cada casa per instar que s’elimine la font de cada ordinador personal, visites de parelles de senyores molt amables que intentaran convéncer als veïns i veïnes dels perjudicis de la Comic Sans i com és de vulnerable tota la ciutadania, i cartelleria dissuasiva que advertisca dels perills. Per a aquesta campanya es crearà un pla d’ocupació per a reclutar a visitadors de domicilis i repartidors de propaganda i es contractaran empreses locals per a crear la cartelleria necessària amb el que es disminuirà l’atur i es beneficiarà a l’economia de la ciutat.
Finalment s’iniciaran els tràmits per a acollir-se a la xarxa de ciutats lliures de Comic Sans. Proposarem que aquest reconeixement mundial siga celebrat a una gala al Teatre Calderón retransmesa per streaming, la qual cosa ens donarà repercussió a milions de països arreu del món i una afluència de turistes que també beneficiarà als comerciants de la ciutat.
En paraules del regidor Estefandre Sanjosé “no podem permetre que aquesta barbàrie tipogràfica s’utilitze per a qualsevol document seriós i la millor forma d’evitar-ho és eliminar-la d’arrel a tots els llocs. A més, la seua eliminació proporcionarà beneficis de salut i econòmics per als ciutadans. No hi ha dubte que és la decisió adequada”.