Cristian Santiago: “així i tot des del nostre grup s’han fet aportacions i propostes per millorar el servei”
El govern del PSOE va decidir traure a concurs el servei de manteniment i neteja del clavegueram d’Alcoi perquè una empresa privada s’encarregue d’aquest. A les Bases d’execució del pressupost municipal de 2017 s’indica que:
Quan els processos de contractació que s’hagen d’iniciar siguen per import major a 250.000’00 €, serà necessari que la ciutadania i societat civil participe de la següent manera:
1. En el cas que el procediment a iniciar siga per a un servei bàsic o vital, s’hauran d’establir procediments de participació en la redacció del Plec de Condicions i les seues condicions.
Tenint en compte que la neteja i manteniment del clavegueram són un servei públic bàsic municipal, des de Guanyar Alcoi es va demanar que es realitzara un procés participatiu per tal d’obrir la redacció del Plec de condicions a la ciutadania. Ara, després que el recurs d’una empresa provocara que es tornara a convocar el concurs de nou, es tenia l’opció de convocar un procés de participació per elaborar el nou plec.
Un procés participatiu necessita una successió de moments o accions amb diferents sessions informatives o de comunicació, sessions de seguiment i avaluació i compromisos que s’adquireixen per les dues parts.
El regidor de Guanyar Alcoi Cristian Santiago explica que “des de Guanyar Alcoi considerem aquest procés del tot insuficient, ja que només s’ha realitzat alguna reunió amb convocatòria oberta perquè es feren aportacions, tot partint del plec ja elaborat en la seua totalitat per l’Ajuntament. Així i tot volem que el servei de neteja i manteniment del clavegueram es realitze de la millor manera possible, amb la qualitat més gran i amb el benefici més gran per a la ciutadania. És per això que hem estudiat el Plec de condicions i hem aportat una sèrie de possibles millores i dubtes sobre el servei.”
Des de Guanyar Alcoi es creu que la fiscalització del treball de l’empresa és millorable. Al plec de condicions s’indica que els treballs estaran subjectes a un control fent el seguiment d’uns indicadors de qualitat però aquests indicadors no apareixen definits. Santiago explica que “entenem que seria necessari definir i fixar els indicadors de qualitat al plec de condicions prèviament a la licitació del concurs. De la mateixa manera, al plec de condicions es contemplen les penalitzacions en cas d’incompliment de contracte però a parer nostre no acaben d’estar del tot detallades“.
Al plec es demana a les empreses que es presenten al concurs que disposen d’una nau-magatzem que estiga a no més de 15 km d’Alcoi. Com afirma el regidor “creiem que si aquestes instal·lacions estigueren al terme municipal d’Alcoi, s’agilitzaria el funcionament de l’empresa davant qualsevol actuació. Al mateix temps proposem, que la nau-magatzem en Alcoi siga un requisit a complir per part de l’empresa.”
Respecte al personal de l’empresa al plec es demana un equip de neteja que constaria de dues persones, un equip d’inspecció amb dues persones més, un administratiu al 75% de la jornada i un cap de servei al 50% de la jornada laboral. Tal com manifesta Cristian Santiago: “tenim també dubtes sobre si aquests recursos humans mínims que es demanen seran suficients per a oferir un servei òptim i complir amb els objectius del plec de condicions.”
Per alta banda, al plec de condicions s’especifiquen unes despeses concretes com són el 13% de despeses generals, el 6% de benefici industrial i el 10% d’IVA que en total sumen al voltant dels 100.000 euros. “Tenint en compte la imminent creació d’una empresa pública a Alcoi i en vistes d’estalviar-se aquestes quantitats transferint el servei a l’empresa pública, proposem realitzar un contracte de 2 anys amb possible ampliació de 2 anys més (2+2) i no de 4 anys amb possible ampliació de 2 més (4+2) com es proposa ara” conclou el regidor.