Mari Carmen Paredes, regidora de Guanyar Alcoi
El 8 de març, Dia Internacional de la Dona, dia per recordar totes aquelles lluites històriques de les dones que combateren per la igualtat de gènere i no oblidar-nos de reflexionar sobre les desigualtats que en l’actualitat encara existeixen.
És necessari recordar i reconéixer, hui i cada dia, el paper fonamental de les dones en la societat i promoure la igualtat d’oportunitats i drets de totes les persones, independentment del seu sexe.
És un dia per donar veu a aquelles dones oprimides, dones maltractades o sotmeses, a les companyes que lluiten per fer d’aquest món un millor. Un dia festiu, cal celebrar tot l’aconseguit sense oblidar-nos de la necessitat de reivindicar altres aspectes necessaris per a trobar eixa millora del món i de la societat, que de vegades no tenen l’atenció que mereixen com és l’escassa consciència mediambiental, la lluita per construir una societat pacifista que ature les guerres arreu del món i respecte a totes i tots.
En aquesta línia, la societat ha de deixar ben clar i assimilar que no es pot retrocedir ni una mil·lèsima part del que hem avançat socialment en els últims anys. La llibertat no es pot manipular d’una forma tan grollera com algunes i alguns volen. Totes i tots, i especialment els joves, han de fer un esforç per a assabentar-se de la nostra història recent. No cal retrocedir molt en el temps, i fer memòria per veure la situació de desigualtat de gènere que es va viure en aquest país, a la nostra ciutat, i preocupar-se per la societat del futur. S’ha d’obrir els ulls i utilitzar el pensament crític per frenar la demagògia de qui anhela eixe passat recent i fosc que en moltes ocasions s’ha disfressat amb mentides i promeses d’una vida més còmoda, res més lluny de la realitat, ja que, els privilegis només eren per a uns pocs mentre que la gran majoria de la població va quedar sense drets.
Ací estem les dones, valentes, lluitant per continuar avançant en la igualtat social i defensar un món on tothom té cabuda. Ni un pas enrere, en allò que hem aconseguit gràcies a la força i el sacrifici de tantes dones i també amb el suport en tot aquest procés de molts homes. Caldria recordar-los a aquelles dones que defensen i comparteixen els valors masclistes que són lliures gràcies a dones com Clara Campoamor o Victòria Kent, que es van alçar en un món d’homes per reivindicar el sufragi femení, entre altres mesures feministes, i per reivindicar la igualtat social. La paraula per definir açò està inventada: sororitat, és a dir, la solidaritat entre dones, basada en l’experiència compartida com a membres del mateix sexe i com no podia ser d’una altra forma, el 8 de març, Dia Internacional de la Dona, és un moment important per a la manifestació d’aquesta sororitat que és clau per avançar en la consecució de la igualtat de gènere i per superar les barreres que encara hui afronten les dones. La sororitat no només implica suport emocional i col·laboració, sinó que també un compromís compartit amb la transformació social cap a un món més just i igualitari per a tothom.
Celebrem un dia que mereixem, per valentes, per treballadores, perquè és un orgull ser dona i defensar-ho no és cap atac, ni cap discriminació. Simplement, fer camí junts, en llibertat de gaudir de les mateixes oportunitats, dels mateixos drets, abraçant i defensant la diversitat per construir una senda que desemboque en un món millor, més just i en pau.