Una parada cardíaca li pot ocórrer a qualsevol persona, en qualsevol moment i en qualsevol lloc. A l’Estat espanyol s’estima que cada any es produeixen més de 30.000 parades cardíaques, la qual cosa equival a una mitjana d’una parada cardíaca cada 20 minuts, ocasionant 4 vegades més morts que els accidents de trànsit.
L’experiència acumulada en aquestes dècades en les Unitats de Vigilància Intensiva demostra que l’efectivitat de la desfibril·lació primerenca en la recuperació d’un ritme cardíac eficaç és del 90% quan és possible efectuar la desfibril·lació en el primer minut d’evolució de la fibril·lació ventricular (FV). Aquesta efectivitat disminueix molt ràpidament, concretament per cada minut de retard en desfibrilar es redueix la supervivència en un 7-10%, de manera que després de 10 minuts les possibilitats de sobreviure són mínimes”.
Estefania Blanes, Portaveu del Grup Municipal Guanyar Alcoi, que va defensar el prec al Plenari del dilluns 25 de juliol, assegura que “segons els experts, l’única forma d’aconseguir una major supervivència és un tractament adequat i precoç de les víctimes a través d’una correcta reanimació Cardiopulmonar (RCP), i per tant la necessitat d’un accés ràpid i fàcil als Desfibril·ladors Externs Semiautomàtics (DESA). Aquest accés públic a la desfibril·lació realitzat per personal no sanitari capaç de procurar a la víctima assistència abans que transcórreguen els primers minuts després de la parada cardíaca, és fonamental per a augmentar les probabilitats d’èxit de la reanimació”.
A més existeix unanimitat en la literatura i en les Societats Científiques en relació amb l’estratègia que ha d’aplicar-se per a respondre a la parada cardíaca. Aquesta estratègia descansa en els 4 passos, interrelacionats entre si, de la «cadena de supervivència»:
En aquesta seqüència la desfibril·lació precoç és la «clau per a la supervivència». Blanes afirma que “estem a la cua d’Europa en el nombre de desfibril·ladors instal·lats, mentre que en la geografia espanyola s’estima que hi ha 10.000 unitats, a França hi ha 100.000, a Alemanya 80.000 i en el Regne Unit 50.000”, i remarca que “un Espai Cardioprotegit és aquell que compta amb desfibril·ladors externs semiautomàtics de fàcil accés per als primers intervinents, per a aconseguir la desfibril·lació abans que haja transcorregut el temps màxim recomanable des que ha tingut lloc la parada cardíaca”. És per això que el Grup Municipal Guanyar Alcoi va formular al Plenari de juliol i el qual va ser acceptat pel Govern, que l’Ajuntament d’Alcoi promoguera una campanya informativa sobre la importància de crear espais cardioprotegits, tant en l’àmbit privat com públic i que s’habilitara en els pressupostos municipals una partida per a instal·lar Desfibril·ladors Externs Semiautomàtics (DESA), en edificis públics, instal·lacions esportives o vies públiques.